Vacances en família: retrobar-se, reconnectar i descobrir

Vacances en família: retrobar-se, reconnectar i descobrir

 • 11 de juliol de 2022

En un moment social en què l’estructura familiar es troba altament fragmentada –les famílies viuen allunyades dels altres membres familiars (tiets, avis, cosins…), els horaris laborals són poc conciliadors, les unitats familiars són més petites i més diversificades; cada membre de la família té accés a pantalles i dispositius que pot consumir de manera aïllada – és molt comú que quan arriben les vacances i tota la família ha de conviure les 24 hores del dia durant uns quants dies seguits, sorgeixin dificultats  que poden acabar arruïnant aquell moment de joia tan esperat. 

A més, cal afegir-hi el fet que les vacances, tot i ser un moment de gaudi, solen implicar: organització (més o menys elaborada), desplaçament (més o menys llunyà), un nou context (noves dinàmiques, una llengua diferent, una cultura diferent…) i un trencament de la rutina, per tant, una pèrdua de la seqüència d’hàbits i costums que donen ordre al nostre dia a dia. 

Tots aquests canvis, si no es gestionen amb intel·ligència emocional cap als fills i filles, poden desembocar en discussions, baralles, malestar, estrès i, en definitiva, una situació no desitjada que la que es viu a casa normalment gràcies a l’empara de la rutina i les jerarquies establertes.

Com ho podem fer perquè les vacances serveixin per retrobar-se, reconnectar i descobrir en família? 

A continuació, us donem uns quants suggeriments que poden ajudar-vos que les properes vacances enforteixin els vincles familiars i siguin una gran oportunitat de convivència.

dominika roseclay

Gestió del viatge

Abans de començar les vacances, cal preparar-se, cal decidir on anar, com arribar-hi, què endur-se, què s’anirà a fer/visitar, etc. Per crear vincles familiars també prèviament al viatge, recomanem:

 • Incloure als fills i filles en la decisió del destí de viatge (en la mesura del possible).

Una bona manera de fer-ho, és generar interessos comuns en els fills i filles des de petits. Per exemple, si compartim l’interès per la botànica, o pel submarinisme, o per l’arqueologia, serà més senzill que quan proposem de viatjar a Egipte als nostres petits i petites els hi sembli molt interessant i divertit. Si de sobte, els hi imposem anar a un lloc on fa molta calor i està ple de sorra, potser no els hi sembla tan atractiu.

 • Fer que cadascú es responsabilitzi del seu equipatge. Si des de ben petits fem que cada membre de la família pensi en què vol endur-se i en com s’ho pot endur (a cada edat, això serà possible d’una manera diferent) aconseguirem implicació en l’organització del viatge des del minut zero. La càrrega d’estrès per als progenitors disminuirà i els infants i joves se sentiran més agents actius de l’èxit del viatge.
 • Dividir tasques: amb fills i filles més grans, pot ser molt interessant que cadascú s’encarregui de pensar/buscar/organitzar àrees diferents de les vacances. Per exemple, la filla de catorze anys que és una crack en matemàtiques s’encarregarà del pressupost, el fill de deu anys que té molta imaginació i li agrada molt la geografia, buscarà rutes i itineraris a realitzar, la mare s’encarregarà de trucar als hotels i el pare de comprar els bitllets d’avió.

De vegades, com a progenitors, volem encarregar-nos de tot, sobretot durant les vacances, perquè no volem deixar caps per lligar, perquè volem que tot surti perfecte, i ens fa por delegar responsabilitats en els nostres fills i filles. 

Això provoca que els apartem del procés de decisió, i que després ells i elles es trobin amb la imposició d’anar a tal lloc, de fer X coses, de veure X monuments, etc. de manera que no se senten agents actius de les vacances, sinó agents passius i amb menys llibertat que durant la resta de l’any, ja que a casa tenen l’escola, les activitats extraescolars, els seus amics, la seva habitació… el seu territori, i durant les vacances estan al territori dels pares i mares

Per evitar aquesta fi, és aconsellable incloure als fills i filles, en la mesura del possible, en el procés d’organització del viatge.

pexels-pixabay-39691

Gestió del temps de gaudi

 • Establir els moments de convivència i els moments d’individualitat.

Estar en vacances no vol dir que tota la família ha d’estar junta les 24 hores del dia fent coses tots junts. És important establir quins són els moments en què es gaudeix tots plegats i quan cadascú pot gaudir de gestionar el seu temps a la seva manera. Això permetrà crear moments de retrobament entre germans, com també moments de connexió amb la parella. 

 • Compartir els àpats.

Segons l’Anna Ramis, mestra i pedagoga referent en l’àmbit educatiu, comenta que “menjar en família, a més de procurar beneficis com l’aprenentatge d’unes competències saludables, la predisposició a tenir una actitud més responsable i adequada vers la nutrició i l’estat físic, ofereix altres recompenses que milloren la nostra salut emocional. Compartir els àpats és una aposta per enfortir les relacions i la comunicació entre tots els membres de la família.” A més, pot ser un dels moments clau en què es posen sobre la taula les reflexions del dia, què es farà l’endemà… 

 • Desconnectar del món laboral. 

Pot semblar complicat, però és imprescindible perquè les vacances tinguin gust de vacances. Voler estar pendent del mòbil, trucades, etc. pot crear malestar familiar alhora que pot provocar que els fills i filles s’enyorin de la seva rutina, amics, etc. Intentar focalitzar l’atenció i l’energia en el present de les vacances ajudarà a fer que tothom estigui més implicat en què funcionin.

 • Dividir i assignar les tasques domèstiques.

Estar de vacances no vol dir no haver-se de preocupar absolutament de res (normalment almenys). Si s’ha de cuinar, rentar plats, endreçar, muntar i desmuntar campament, etc. s’han de dividir les tasques de manera que tothom hi sigui partícip de manera que no siguin sempre la mare o el pare els responsables, la qual cosa acaba saturant a aquesta figura i pot crear discusions i malestar. 

 • Establir unes normes respecte a l’ús dels dispositius digitals.

Durant les vacances, amb tant de temps lliure, és important regular els moments d’ús dels dispositius digitals. Marcar aquests límits des del principi i amb fermesa evitarà malentesos. Una bona manera de fer-ho és, per exemple, establir que durant els sopars es menja sense dispositius i es parla de les reflexions del dia i, en canvi, a l’hora de l’esmorzar se’n pot fer ús, o bé, que durant els trajectes en cotxe/transport, està permès, però un cop s’arriba al lloc els dispositius no estan disponibles. Cal destacar també tenir la protecció: l’accés a xarxes wifi obertes i públiques normalment significa l’accés a xarxes no encriptades i, per tant, menys segures. Per tal de protegir-nos cal activar el VPN (Virtual Private Network) amb el vostre servei de telecomunicacions.

 • Descobrir el món tots plegats.

Crear activitats, jocs i entreteniments entre tota la família pot ser una manera per dinamitzar les vacances i per fer-les més proactives. Per exemple, si anem a fer una excursió a la natura, potser ens podem informar prèviament de la formació geològica del lloc, potser un membre de la família pot intentar entendre com es llegeixen els mapes cartogràfics i fer de guia, l’altre pot investigar quina fauna i flora hi és present… Fer de cada moment un descobriment únic i vostre pot crear vincles molt bonics entre la família. 

 • Provar coses noves i ser tolerant.

Les vacances poden ser un bon moment també per superar prejudicis, pors o rebuigs. Segurament no sempre tots els membres estaran superemocionats per anar a fer ràfting, però conciliar entre les diverses voluntats de tots plegats pot ajudar al fet que cadascú s’endugui una experiència nova a casa, amb l’aprenentatge que això implica.

pexels-jessica-west-3273851

Gestió de la tornada a la rutina familiar

I un cop s’ha acabat la diversió i el gaudi… com ho fem?

Sovint el moment de tornar a la “realitat” pot arribar a ser molt dur. Molta roba per rentar, molt de cansament acumulat pel viatge, moltes coses a fer en els pròxims dies, etc.

Alguns consells per sobreviure millor a la tornada són els següents:

 • Tornar uns quants dies abans d’haver-se de reincorporar a l’escola i la feina.

Si tornem que l’endemà ja hem de complir amb mil responsabilitats i rutines, ens explotarà el cap i en un moment, perdrem tota la calma que hem aconseguit en aquests dies de relaxació i diversió. Per tant, és convenient tornar amb els dies suficients per reorganitzar les coses del viatge, posar ordre a casa i tornar a adaptar-se a la rutina familiar.

 • No voler-ho tot endreçat, reorganitzat i perfecte el mateix dia que tornem.

Arribarem probablement cansats i l’última cosa que voldrem serà tornar a posar-ho tot a lloc i perfecte a toc de xiulet. Per no crear discussions només en arribar, és interessant planificar quelcom que faci que encara hi hagi sensació de vacances en tornar a casa. Potser una pizza familiar per sopar i una pel·lícula poden ser bones eines conciliadores. L’endemà, entre tots i totes, dividirem les tasques domèstiques a realitzar per tal que cap membre de la família les hagi de fer tot sol.

 • Facilitar la tornada a la rutina familiar.

Les vacances, un cop viscudes, sempre ens poden deixar una mica desorientats quan tornem a casa. No recordem què hi havia pendent a fer, on havíem deixat aquella camisa, o quin dia començava certa activitat. Per tal de tornar a situar-nos còmodament i gradualment, la Clara Massons, organitzadora d’espais, en parla a Criar.Cat i comenta que per a ella la clau és la planificació, especialment de dilluns a divendres, i la sistematització. Per exemple, si desitgem recuperar la rutina de llevar-nos d’hora i anar tranquils els matins, s’haurà de preparar el terreny el dia anterior avançant els horaris d’anar a dormir i, per tant, de sopar, de preparar el menjar, de preparar la roba de l’endemà, etc.

El Pensament Final de La Salle Bonanova

“No facis que les vacances siguin només un cop l’any. Fes que cada dia pugui tenir petits moments de gaudi i convivència familiar.”

La convivència en família és com qualsevol esport. Cal entrenament i constància. No podem esperar que, si mai la practiquem perquè sempre anem molt enfeinats, amb els fills i filles repartides en mil activitats extraescolars, o amb cangurs/avis, etc., de sobte, quan anem de vacances, tot vagi com la seda. Cal conrear i cuidar la convivència cada dia.

Per tal de gaudir d’unes vacances en família, és important establir moments al llarg de la setmana on s’enforteixin els vincles familiars i on es treballin emocionalment aquells aspectes que poden ser motiu de conflicte a través de l’escolta i l’empatia. Si ens acostumem a escoltar l’altre, a entendre’l i comprendre les seves preocupacions, patiments i pors, estarem més a prop de poder arribar a solucions conciliadores que creïn lligams familiars més profunds i sòlids.


Esperem que us hagin semblat interessants els consells i suggeriments que hem recopilat per a vosaltres i, sobretot, desitgem que aquestes vacances realment siguin unes vacances en família, amb totes les lletres, sentiments i emocions de la paraula.

Si teniu idees que no apareixen a l’article, estarem encantats que ens les compartiu via correu, escrivint-nos a comunicacio@bonanova.lasalle.cat o a través de les nostres xarxes.

Molt bon estiu a totes i a tots,
L’equip de La Salle Bonanova