VISITA A LA COLÒNIA GÜELL

VISITA A LA COLÒNIA GÜELL

  • 22 d'octubre de 2021

Els passats 20 i 21 d’octubre, els alumnes de 4t d’ESO van anar a visitar la Colònia Güell, situada a Santa Coloma de Cervelló, on van aprendre l’estil de vida dels treballadors d’aquesta Colònia a finals del s. XIX. La visita es proposa des de la matèria de Socials.

La visita va començar amb una explicació de l’antiga Colònia, fundada per Eusebi Güell el 1890. En la primera a part, es va fer un recorregut pels edificis més significatius, entre ells la fàbrica, l’administració, la plaça major i les escoles, la de les noies i la dels nois. Els van explicar que els nois i les noies aprenien a llegir i escriure tant en castellà com en català i que, no treballaven les mateixes assignatures: els nois treballaven assignatures més científiques mentre les noies es centraven en les tasques domèstiques.

Els ha cridat l’atenció la manera en què el fundador de la Colònia, l’Eusebi Güell, donava, petites llibertats als seus treballadors. Va construir un teatre, un bar i les cases disposaven de patis particulars. D’aquesta manera, els empleats podien esbargir-se i despreocupar-se de la feina, cosa que beneficiava tant als uns com als altres: Així els treballadors rendien més ràpidament i millor.

Durant la segona part, es va visitar la cripta, dissenyada i construïda per Antoni Gaudí el 1898, que juntament amb l’església pretenia ser un laboratori d’experimentació de noves idees, com per exemple, la seva imitació de la natura en la seva estructura. Algunes d’aquestes idees es van portar a la Sagrada Família.

El més important d’aquesta visita ha sigut l’aprenentatge del funcionament de la màquina de vapor i el carbó utilitzat durant la revolució industrial, ja que Catalunya és una de les excepcions durant aquest període. Per Eusebi Güell, els tres pilars de la Colònia eren: el Treball, l’Educació i la Religió, i la Colònia n’és un fidel reflex.

Tania Llampayas, Mizar Lahoz, Mercè Mermi i Leire Zuloaga (Alumnes de 4t ESO A)